Management buy out of buy in

Een management buy-out is de verkoop van de onderneming aan het bestaande management. Het is een transactievorm die sterk wint aan populariteit.

De vele jaren van inspanning die het management zich heeft getroost om de onderneming tot bloei te brengen vormen vaak voor de eigenaar de aanleiding deze door het management te laten overnemen.
De management buy-out heeft een aantal specifieke kenmerken waarmee in het overnameproces extra rekening moet worden gehouden.

Zo zal het realiseren van de financiering door het management meer aandacht vragen dan wanneer de onderneming door een andere onderneming wordt overgenomen. Het management beschikt vaak niet over voldoende financiële middelen om de overnamesom volledig uit eigen middelen te financieren. Risicodragend vermogen moet daarom vaak extern worden aangetrokken.

Daarnaast kennen koper en verkoper elkaar meestal al geruime tijd, hetgeen de onderhandelingen vaak een informeel karakter geeft. Toch is het voor alle partijen van belang de gemaakte afspraken op formele wijze vast te leggen

Hierbij kunnen de leden van Vereniging De Overname Adviseur een deskundige helpende hand bieden. Ze hebben jarenlang ervaring opgedaan en kennen het proces, met alle valkuilen, als geen ander!